lørdag den 24. november 2012

Søren Kierkegaard - 200 år i 2013

Næste år fejrer vi 200 året for Søren Kierkegaards fødsel. I en artikel i Kristelig Dagblad i dag, gives der udtryk for, hvor mærkeligt det er, at der ikke er samlet flere penge ind, og at ikke flere instanser har doneret beløb til at fejre dette. Og man sammenligner med det påstyr, der var i anledning af H.C. Andersenjubilæet. Ikke så mærkeligt, for disse to danskere er kendt og påskønnet over hele verden. Der kommer stadig mennesker fra hele verden for at lære dansk, så de kan læse Kierkegaard på originalsproget. Det er da fantastisk!

Men kender danskerne selv Søren Kierkegaard? De fleste synes, han er svær at læse. Men hvis man læser ham, som han selv anbefaler: Ord for ord, eventuelt højt for sig selv, og tænker og reflekterer over hvert ord, så er det såmænd til at forstå for de fleste. Det er måske heri vanskeligheden består. Vi er ikke vant til den langsomhed. Vi skal helst læse med høj hastighed, hvis vi da overhovedet læser.

Jeg vil godt her foreslå et par metoder til læsning af Søren Kierkegaard. For giver man sig først i kast med ham, og får man ham ind under huden, bliver man sulten efter mere. Men forfatterskabet er så omfattende, at man ikke sådan lige bliver færdig med det i en ruf. 24 bind udgør hans samlede værker.

Man kan f. eks. begynde med at læse om S.K. Her vil jeg klart anbefale Joachim Garffs bog S.A.K. Den giver en indføring i hans værker, sat sammen med S.K.'s eget liv, d.v.s. man får en forståelse for, i hvilken kontekst han skriver netop dette. Desuden får man som en pragtfuld sidegevinst et fantastisk billede af det København, som eksisterede på S.K.'s tid.

Man kan også læse noget om de begreber, S.K. bruger. Han kaldes eksistentialismens fader, ikke uden grund. Men med den religiøse dimension, i modsætning til de franske filosoffer, f. eks. Jean Paul Sartre. Men det er en god ide at få fat på de eksistentialistiske grundbegreber, såsom skyld, ansvar, fri vilje, angst, valg m.m. Johannes Sløk har bl.a. skrevet en lille bog om disse begreber.

En mulighed er også at læse Billeskov Jansens 4-binds værk "Søren Kierkegaard i udvalg". Det kan nemlig godt være en fordel at danne sig et overblik over S.K.'s værker, før man dykker ned i de enkelte bøger. For S.K. "leger" med forskellige muligheder og begreber i den menneskelige eksistens, endevender dem på kryds og tværs. Derfor skal man ikke tro, at han "mener" det, han skriver i hver bog. Bl.a. derfor udgiver han også en del af sine bøger under pseudonym.

Selvfølgelig kan man også bare gå ligepå ham. Her vil jeg godt anbefale bind 12 i de samlede værker: Kærlighedens gerninger. Sæt god tid af og læs evt. bare et par sider af gangen. Det vil give pote. I dette værk bliver man også fortrolig med S.K.'s fantastiske dybde og grundighed, når han udreder en tekst. Her er det: Du skal elske din næste som dig selv, - hovedessensen i kristendommen, hvor han skriver om denne ene sætning 5 gange ved skiftevis at lægge betoningen på det enkelte ord: Du skal elske din næste som dig selv. Du skal elske din næste som dig selv. Osv.

Når man selv glædes over noget, vil man gerne give det videre. Derfor håber jeg, at rigtig mange vil gå bare lidt forberedte ind i Søren Kierkegaardåret 2013.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar